Vier wandkleden beelden al vijfentwintig jaar ‘de psychiatrische levensweg’ uit

Vier wandkleden beelden al vijfentwintig jaar ‘de psychiatrische levensweg’ uit

Productgroep Participatie en Herstel 2 - 2025
Freek Boon | 2025
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

In de rubriek Beeld worden foto’s getoond van vier handgeweven wandkleden die sinds april 2000 in de Joriskapel van GGZ Delfland in Delft hangen. Zij werden speciaal voor deze plaats ontworpen. Het verhaal van deze bijzondere werkstukken is het waard om uit de doeken te worden gedaan.

Het verhaal van de wandkleden
Elk kleed (1,8m hoog en 0,6m breed) heeft een thema: crisis, opname, behandeling en de toekomst erna. Geestelijk verzorger Margreet Onderwater (sinds 2019 werkzaam bij GGZ Delfl and) voelde zich de eerste aanblik ervan meteen aangesproken door het uitgebeelde verhaal.

Wandkleed Een: crisis
Dit kleed toont een stuurloos bootje. Er steken rotspunten boven het water uit. De inzittende mens slaat de handen voor de ogen. Een zware steen doet de boot naar voren hellen. De steen staat voor de ziekte. Het water, het drijvende bootje en de rotspunten symboliseren gevaar. De rode streep heeft als betekenis dat er een grens bereikt is.

Wandkleed Twee: opname
Centraal in dit wandkleed staat het huis, de psychiatrische instelling, met daarin mensen in verschillende houdingen. Zes lagen van zestien mensen. De onderste rij mensen staat uitgezakt, apathisch. De volgende is agressief, overschrijdt de kleurgrens, de eigen ruimte. De derde depressief; de vierde beschouwend, staat aan de kant. De vijfde rij komt in beweging en de zesde staat hand in hand, is tot samenwerking in staat. De bovenste rij symboliseert het personeel dat zich inspant om de zieken te verzorgen. De esculaap staat voor medische verzorging en het hart symboliseert dat men ‘hart heeft’ voor elkaar. Personeel en bewoners laten hun hart spreken. De steen ligt op de drempel van het huis, waarvan het dak de vorm heeft van het front van het Rijksmonument het Oude Hoofdgebouw, ontworpen door M.A.C. Hartman. Daarin bevindt zich de Joriskapel. In het afgebeelde water en door het groene land lopen sporen, voetstappen naar dat gebouw. De mens is nu als het ware door het water gekomen, aan land gegaan en legt zijn last, ter behandeling, neer. De rode strepen hier staan tegelijk symbool voor gevaar en voor leven en vuur. De lichte strepen aan de hemel geven uitzicht.