Gedachten rondom zelfdoding uiten. Werkgroepen bij Enik Recovery College

Gedachten rondom zelfdoding uiten. Werkgroepen bij Enik Recovery College

Productgroep Participatie en Herstel 2 - 2025
Anne Evers | 2025
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

In dit programma-onderdeel van Enik Recovery College kunnen gelijkgestemden met elkaar praten over gedachten aan de dood. Er zijn twee soorten groepen: een voor deelnemers die zelf een suïcidewens hebben of hebben gehad. En een voor naasten van iemand die worstelt met suïcidaliteit. Het is belangrijk om gedachten rondom zelfdoding te uiten.

Herstelwerkgroep voor Naasten
Sinds eind februari draait bij Enik de herstelwerkgroep Omgaan met gedachten aan de dood – Naastengroep. Deze groep is bedoeld voor naasten van iemand die worstelt of worstelde met suïcidaliteit. Zij kunnen in deze groep ervaringen uitwisselen over hoe zij goed voor zichzelf kunnen zorgen en om willen gaan met de suïcide(wens) van een dierbare. De groep is op vrijdagen in de oneven weken van 10.00 tot 12.00 bij Enik Recovery College Overvecht. Nicky van Dam is samen met Ivonne Klein Zeggelink facilitator van deze groep. Nicky is naaste en heeft dierbaren verloren aan suïcide.

Nicky: ‘Wat ik zie en heb gezien is dat het hebben van een doodswens eenzaam is. Mensen die daarmee worstelen en hun gedachten uiten, kunnen meestal rekenen op paniek uit hun directe omgeving. Als naaste herken ik deze angst erg omdat je iemand niet wilt verliezen. Maar op deze manier hebben veel mensen het idee dat zij het er helemaal niet over kunnen hebben. Ik denk echt dat het steunend kan zijn als je erover kan praten zonder dat er meteen wordt gedacht aan oplossingen. Al begrijp ik heel goed dat je je als betrokkene machteloos voelt. Het is daarom belangrijk om als naaste je gevoelens serieus te nemen en goed voor jezelf te zorgen.’

Tijdens de herstelwerkgroep zijn mensen welkom om om te delen over wat je meemaakt als naaste en welke worsteling je tegenkomt in het contact met iemand die suïcidaal is of was. Thema’s die aan de orde kunnen komen zijn machteloosheid, grenzen aangeven, ‘het redderscomplex’ en rouw. Deze groep is echt bedoeld voor naasten en gaat over hoe zij voor zichzelf kunnen zorgen, en heeft niet als doel om te leren hoe je de ander beter kunt helpen.