Studeren onder invloed

Studeren onder invloed

Herm Kisjes Alie Weerman | 2013 | Uitgeverij SWP Amsterdam
7,90
Abonneeprijs: € 3,16

Omschrijving

Verslavingsgedrag en het gebruik van verslavende middelen is van alle tijden en plaatsen. In het hoger onderwijs, aan universiteiten en hogescholen is dat niet anders. Als we de kennis over de omvang van gebruik en verslaving vertalen naar zo maar een hogeschool, ergens in Nederland met 20.000 studenten, dan weten we dat tussen de 17.000 en 18.000 van hen minimaal alcohol drinken, roken, slaapmiddelen slikken, gokken en/of drugs gebruiken.

Naar schatting 3000 doen dit problematisch. Met deze cijfers in het achterhoofd zou je verwachten dat zo’n hogeschool een verslavingsbeleid heeft (zoals menig groot bedrijf in Nederland), protocollen kent om zorgtrajecten te kunnen uitzetten en op zijn minst een visie heeft op het omgaan met studenten met verslavingsproblemen. Binnen een dergelijk beleid zouden docenten (de meesten van hen zullen ten minste af en toe alcohol drinken) geen handelingsverlegenheid moeten kennen bij het signaleren en traceren van (dreigende) verslavingsproblematiek bij de studenten en moeten weten wat eventuele vervolgstappen zijn. Niets is echter minder waar!

Daarom is het zo nuttig dat Alie Weerman en Herm Kisjes dit prachtige en praktische boek geschreven hebben. Ik hoop van harte dat het een bijdrage mag leveren aan de invulling van de veronderstelling, zoals ik deze hierboven uitsprak. Een training vroegsignalering is voor docenten een must en voor de leiding van een hogeschool of universiteit belangrijke beleidsinput. Ook voor het middelbaar beroepsonderwijs bevat dit boek relevante informatie en tips. Maar bovenal is dit boek plezierig om te lezen! Alie en Herm, bedankt voor jullie bijdrage!