Meer humor in de GGZ?! Hoe humor kan bijdragen aan herstel bij psychische klachten

Meer humor in de GGZ?! Hoe humor kan bijdragen aan herstel bij psychische klachten

Productgroep Participatie en Herstel 2 - 2016
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Bij psychiatrie denk je niet gelijk aan humor. Eerder denk je aan de klinische spreekkamer van de psychiater, inclusief een doosje tissues. Over de combinatie van GGZ en humor blijkt nog niet veel bekend. Reden voor het online platform Ervarings-wijzer om dit onderwerp op te pakken! De redactie laat ervaringsdeskundige experts aan het woord over de vraag: kan humor bijdragen aan herstel bij psychische klachten? Het antwoord is ja!

Ervaringswijzer is een website voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid en biedt inspiratie bij herstel. Wie na een inzinking zijn leven weer wil oppakken, loopt tegen allerlei vragen aan. Je hebt misschien je studie niet kunnen afmaken of bent je baan verloren; sociale activiteiten staan op een laag pitje. De online rubriek ‘laat je inspireren’ biedt zogenaamde keuzehulpen. Deze brengen op basis van ervaringsverhalen in kaart hoe met zulke dilemma’s om te gaan.

Een redactie die zelf met soortgelijke vragen te maken heeft gehad, stelt de thema’s en vragen van de keuzehulpen samen. Wij merkten onze neiging op om vooral aandacht te besteden aan de problemen die met een aandoening kunnen samenhangen. Ook bezoekers vroegen ons om psychiatrie eens van een andere, lichtere kant te bekijken. Lachen en door humor kunnen relativeren zijn toch een belangrijke levensbehoefte, juist bij psychische problemen?