Het verhaal van Caff eine Dealers. Een sociale onderneming van GGzE

Het verhaal van Caff eine Dealers. Een sociale onderneming van GGzE

Productgroep Participatie en Herstel 3 - 2021
Anke Roza | 2021
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Op 2 februari 1918 werd de eerste mannelijke cliënt opgenomen op ‘het Rijks Krankzinnigen Gesticht’ in Eindhoven. Sinds die tijd is er veel veranderd; van een ‘gesticht’ waar alles achter gesloten muren en hekken gebeurde naar een open community, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Bij GGzE staan de poorten al jaren open voor cliënten, naasten, vrijwilligers en bezoekers.

De visie van GGzE is dat mensen blijer en gelukkiger worden als ze meedoen aan de samenleving. Daarom werken medewerkers van GGzE samen met cliënten aan het ontdekken en inzetten van hun persoonlijke talenten. De professionals stimuleren mensen met psychische klachten om een stap verder te zetten, op een manier die past bij hun eigen mogelijkheden en ambities. Onderdeel daarvan is het aanbieden van zinvolle dagbesteding die bijdraagt aan de ontplooiing en ontwikkeling van cliënten.

Dagbesteding die er écht toe doet
Anders dan vroeger wordt gezocht naar een daginvulling die zin geeft aan het leven van de persoon die werkt of deelneemt. Op Landgoed De Grote Beek (met een oppervlakte van 18 hectare), waar de hoofdlocatie van GGzE gevestigd is, zijn ook verschillende sociale ondernemingen van GGzE gehuisvest. Een sociale onderneming is een onderneming die een product of dienst levert vanuit een verdienmodel, maar wel met een maatschappelijke missie. Er is groeiende aandacht voor sociaal of maatschappelijk verantwoord ondernemen in de samenleving. Daarbij past het streven naar meer participatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid, een belangrijk doel van GGzE. In dit kader zet GGzE in op het werken met koffi e, een product dat vrijwel dagelijks door iedereen wordt gebruikt. Koffi e is het meest verhandelde product in de wereld en ook wij Nederlanders vinden de kwaliteit van het ‘bakje troost’ steeds belangrijker. Zelfs op kantoor zijn goede kopjes koffi e van versgemalen bonen geen uitzondering meer.