Contact gezocht

Contact gezocht

Petra Schaftenaar | 2018 | 9789088508400
16,00
Abonneeprijs: € 12,80

Omschrijving

 

Relationeel werken en het alledaagse als werkzame principes in de klinische forensische zorg

In Contact gezocht wordt onderzocht of relationele zorg conform de presentiebenadering van toegevoegde waarde kan zijn in het leven van forensisch psychiatrische cliënten. Als uitvloeisel van deze relationele zorg hielden medewerkers van de forensisch psychiatrische kliniek contact met ex-forensisch cliënten na behandeling, het zogenaamde ‘contact na behandeling’. Wat is relationele zorg, hoe ziet die eruit, hoe werkt die door in levens van forensisch psychiatrische patiënten, wat betekent ze voor zorgverleners en heeft ze invloed op recidive?

Na het theoretisch kader volgen vier studies, die zijn uitgevoerd met kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden. De eerste studie beschrijft de praktijk van forensisch relationeel zorg verlenen. De tweede studie brengt het leven van forensische zorgontvangers in beeld. De derde studie gaat over de ervaringen van werkers en de betekenis die zij geven aan deze manier van zorg verlenen. In de vierde studie wordt onderzocht of er sprake is van vermindering van strafrechtelijke recidive bij deze groep cliënten, in vergelijking met twee groepen cliënten die op een ander moment of in een andere forensische kliniek behandeld zijn.

Deze uitgave gaat over de forensische psychiatrie en is relevant voor (beleids)medewerkers en managers die te maken hebben met forensische zorg. Contact gezocht is ook bruikbaar voor scholingsdoeleinden.

Petra Schaftenaar (1971) studeerde inrichtingswerk (Hogeschool van Amsterdam) en bedrijfskunde (Radboud Universiteit) en werkte in de forensische psychiatrie als sociotherapeut, leidinggevende, manager en docent alvorens zij als zorginnovator en onderzoeker dit onderzoek opzette en uitvoerde.