Broosheid en kwetsbaarheid omarmen. Praktijk van de vertelherstel- lunches bij Enik

Broosheid en kwetsbaarheid omarmen. Praktijk van de vertelherstel- lunches bij Enik

Productgroep Participatie en Herstel 1 - 2024
Anne Evers | 2024
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Iedereen die worstelt met negatieve gedachten, verslaving of trauma kan terecht bij Enik Recovery College. Enik is een herstelacademie, leeromgeving en ontmoetingsplaats voor persoonlijke ontwikkeling in Utrecht en omgeving. Enik wordt 100 procent gerund door ervaringsdeskundigen. Deelnemers leren samen met anderen (peer support) om te gaan met ontwrichting en kwetsbaarheden. In dit praktijkverhaal een inkijkje in wat er gebeurt bij een zelfhulpgroep van Enik. Daarnaast reflecteert de auteur als peer support facilitator op de vertel-herstel-lunches, waarvan zij initiatiefnemer is.

Achtergrond van Enik
De herstelacademie is geopend sinds 2015 en initiatiefnemers van Enik zijn Ton Verspoor en Martijn Kole. Inmiddels zijn er acht locaties waar een (zelfhulp)programma wordt aangeboden. Enik gaat uit van het herstellend vermogen en de eigen kracht van mensen. Herstel gaat niet om ‘genezing’, maar om meer inzicht te krijgen in persoonlijke ervaringen met ontwrichting, beter te leren omgaan met kwetsbaarheden. Daardoor worden deelnemers weer zelf regisseur van hun eigen leven. Het uitgangspunt bij Enik is herstel door peer support en verdragen van wat er is in het hier en nu. Dit betekent dat mensen met gelijksoortige ervaringen elkaar steun bieden en ervaringen delen op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid.

Van elkaar leren in werkgroepen
Deelnemers leren van elkaar, inspireren elkaar en steunen elkaar. Door zelfonderzoek en uitwisseling van ervaringen ontdekt ieder voor zich wat diegene helpt om te herstellen en te groeien. Dat gebeurt in werkgroepen van circa tien deelnemers. Tijdens de bijeenkomsten zijn er twee ervaringsdeskundigen die de groep faciliteren. Ook zij delen hun ervaringen, wat zorgt voor een gelijkwaardige, open sfeer.