Alcoholverslaving - ziek van ontkenning

Alcoholverslaving - ziek van ontkenning

Gerard van der Doelen | 2002 | 9789066654648
6,90
Abonneeprijs: € 2,76

Omschrijving

ONTKENNING ligt aan de basis van elke verslaving. Daarmee start bij de alcoholverslaafde een lang en star proces met vergaande gevolgen. De verslaving krijgt de overhand en gaat het denken, doen en laten van de drinker bepalen. Het wordt een individueel probleem met grote relationele gevolgen. Niet alleen de drinker zelf, maar ook, en misschien wel vooral, zijn omgeving wordt de dupe.

Sommigen vinden alcoholverslaving een ziekte. Als er al sprake is van 'ziek zijn' dan zijn er in de omgeving zeker twintig mensen die ook ziek zijn. Toch heeft die omgeving vaak op allerlei manieren al geprobeerd om verandering te krijgen. Te vaak, en dikwijls te lang, houdt men het probleem verborgen voordat men er echt wat aan gaat doen. Dit boek is allereerst bedoeld voor de omgeving van de verslaafde. Die omgeving moet uit de schuldsfeer komen, leren het taboe rond een alcoholprobleem in een vroeg stadium te doorbreken en een halt toe te roepen aan de drinker.Daarvoor is inzicht in het probleem geboden. Alcohol speelt op vele terreinen een overheersende rol. Als het eenmaal problematisch is, heeft men een levenslang probleem.

Dit boek leert de omgeving van een alcoholverslaafde om te gaan met die verslaving; het laat zien hoe een verslaafde zich kan handhaven zonder alcohol in een maatschappij die ook geneigd is om het probleem te ontkennen. Een moeizaam, maar een haalbaar proces.